Manisa Valiliği
Manisa Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Manisa Valiliği
Manisa Valiliği

ATIKSU ARITMA TESİS PROJELERİ İÇİN ÖNEMLİ DUYURU

10 Ağustos 2015
ATIKSU ARITMA TESİS PROJELERİ İÇİN ÖNEMLİ DUYURU

Bilindiği üzere, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (Değişik: 8/8/2011-KHK-648/5 md.) ile Atıksu arıtma tesislerinin (AAT) tasarım esaslarını ve kriterlerini belirlemek, onay işlemlerini yürütmek görevi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğüne verilmiştir. Bu doğrultuda AAT proje onay işlemleri yürürlükte olan 2014/7 sayılı Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onay Genelgesi çerçevesinde Ek-1 ve Ek-2 faaliyet listeleri dikkate alınarak Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatlarınca gerçekleştirilmektedir.

Bakanlığımız birimlerince AAT projelerinin onaya tabi tutulmasındaki temel amaç atıksu yönetiminin ülke menfaatleri doğrultusunda planlı, projeli, sağlıklı ve etkin bir biçimde gerçekleştirilmesini ve atıksuların doğaya olumsuz bir etki yaratmayacak şekilde kazandırılmasını sağlamaktır. Bu amaçla uygulanan AAT proje onay süreci; yeni kurulacak veya çeşitli nedenlerle revizyon ihtiyacı olan işletme, kurum ve kuruluşlar için planlama aşamasında öngörülen atıksu yönetiminin en önemli bileşeni olan atıksu arıtma tesisleri projelerinin Bakanlığa sunularak teknik ve mevzuata uygunluğu açısından gerekli inceleme ve kontrollerin yapıldığı bir nevi ön denetim sürecidir. Bu sürecin sağlıklı bir biçimde sürdürülebilmesi için AAT yapma zorunluluğu bulunan işletme, kurum ve kuruluşların planlama, fizibilite ve ÇED süreçlerini tamamladıktan sonra AAT’ye yönelik herhangi bir inşa faaliyetine başlamadan anılan Genelge çerçevesinde hazırlatacakları proje dosyalarını Bakanlığımız merkez ya da taşra teşkilatına sunmaları ve onay almaları gerekmektedir.

Bununla birlikte son yıllarda Bakanlığımıza sunulan inşaatı kısmen ya da tamamen bitirilmiş AAT proje dosyalarının sayısı giderek artmıştır. Bu durum atıksu yönetimi ve AAT projeleri üzerinde Bakanlığımızca gerekli kontrollerin ve ön denetimin yapılmasını etkisizleştirmektedir. Bunun sonucu olarak proje onay süreci proje dayatma sürecine dönüşmekte, bu süreçte çözümlenebilecek küçük sorunlar dahi daha büyük sorunlara dönüşerek çevre izni, izleme ve denetim süreçlerine kadar sürebilmektedir. Proje hatalarının telafisi güç olduğundan yoğun emek israfının yanı sıra işletme, kurum ve kuruluşlar içinde ekonomik kayıplar söz konusu olabilmektedir.

SAYILAN NEDENLERLE İŞLETMELERİN 2014/7 SAYILI ATIKSU ARITMA/DERİN DENİZ DEŞARJI TESİSİ PROJE ONAY GENELGESİ ÇERÇEVESİNDE AAT PROJE ONAY SÜRECİ TAMAMLANMADAN İNŞAAT FAALİYETLERİNE BAŞLAMALARI DURUMUNDA ÇEVRE   KANUNU    UYARINCA    İŞLEM YAPILACAKTIR.

İLGİLİLERE DUYURULUR.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır