Manisa Valiliği
Manisa Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Manisa Valiliği
Manisa Valiliği

"SIFIR ATIK" GELECEĞE DEĞER KATTIK

27 Nisan 2018

İl Müdürlüğümüz tarafından Manisa Ticaret Odası Konferans Salonunda  Kurumların odak noktalarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

 “Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertaraf hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;

  • Verimliliğin artması,
  • Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
  • İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
  • Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
  • Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,
  • Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

Bakanlığımız, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla “Sıfır Atık” prensibi hedef alınmış ve 2017 Haziran ayında çalışmalara başlanmıştır.

Bakanlığımızca 2018 yılından 2023 yılına kadar uygulanacak strateji ve eylemleri içeren “Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı” hazırlanmış olup, bu plan sıfır atık yaklaşımının anlaşılmasını sağlamak, mevcut durumu ortaya koymak, hedeflere ulaşmak için eylemleri belirlemek ve tüm kurum/kuruluşlarda aşamalı olarak yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedeflemekte ve sıfır atık yönetimi için bir yol haritası çizmektedir. Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı’nda uygulamaya yönelik hedefler ve bu hedeflere ilişkin eylemler belirlenmiştir. Eylem Planı imza aşamasındadır.

Sıfır Atık Projesi, Ankara’dan başlamak üzere aşamalı olarak tüm Türkiye’de hayata geçirilecektir. Projenin kamu kurum/kuruluşlarında, eğitim kurumlarında, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, eğlence-dinlenme tesislerinde ve büyük iş yerlerinde uygulanması ve 2023 yılında tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmesi hedeflenmektedir. Manisa İlimizde de 2021 yılına kadar uygulamanın il geneline yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

Ülkemizde oluşan evsel atıkların %52’sini organik atıklar, %20’sini plastik atıklar oluşturmaktadır. Bu oranlara bakıldığında atıkların büyük kısmının değerlendirilebilir olduğu görülür. Bu noktada atık yönetiminin en temel unsurunun, atıkların kaynağında ayrılması olduğunu söylemeliyiz. Yani her şey evimizde, işyerimizde başlıyor. Bireysel bilinç son derece önemli… Ama kurumsal kararlılık da en az onun kadar önemli. Dünyadaki başarılı atık yönetim örnekleri de bunu gösteriyor; sıfır atık yaklaşımını kurum kültürünün bir parçası haline getirmek, bu işin özünü oluşturuyor.

Öncelikle kamu kurumlarında, ama nihai olarak tüm Türkiye’de yaygınlaşmasını umduğumuz sıfır atık projesi, sadece bir çevre duyarlılığı çalışması değil, insanlığın geleceği adına bir sorumluluk hareketidir. Bize emanet edilen tabiatı, gelecek nesillere layıkıyla devredebilmek büyük bir sorumluluktur.

 Sıfır Atık’ felsefesi ile yaşamak, hem ahlaki, hem ekonomik, hem de çevresel duyarlılığın tezahürüdür.

Projeye emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyor, projemizin hayırlar getirmesini diliyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

 

 

                                                                                                          Nurettin AYTEKİN

                                                                                                Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır